torsdag 13 januari 2011

Risotto med karljohansvamp.

4 portioner.

50 g torkad karljohansvamp. 
3 dl + 5 dl vatten.

2 dl torrt vitt vin.
1 hönsbuljongtärning.
5 schalottenlökar, alt två lagom stora gula lökar.
3 msk olivolja.
3 dl arborioris, eller vanligt mat ris.
1 dl finstrimlad persilja.
2 dl riven parmesanost.

Lägg svampen i en skål och häll på 3 dl varmt vatten.
Ta upp svampen och skär den i eventuellt mindre bitar.

Balanda svamp vätskan med 5 dl vatten, vin och buljongtärning.
Låt buljongen koka upp. 

Skala och hacka löken.
Fräs lök och svamp i olivolja i en gryta under omrörning.
Tillsätt riset och fräs i ca en minut under omrörning.

Häll på hälften av buljongen och koka riset på svag värme, rör om då och då.
Tillsätt sedan mer buljong i omgångar, ca 2 dl i taget, allteftersom den sugs upp av riset.
Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämt mjuka, 20 - 25 minuter.

Ta grytan av värmen, blanda i persilja och ost.
Garnera eventuellt med svamp och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar