lördag 8 januari 2011

Kyckling gryta med vitt vin och oliver.

Det blir ofta grillad kyckling på längden och på tvären, så här är en kul variant i gryta.

4 portioner

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 morötter
2msk olivolja
4 kycklingklubbor eller -bröst.
2 tsk rosmarin
3msk vinäger
1,5 dl svarta oliver, med eller utan kärnor.
1 dl torrt vitt vin + något mer till kocken ;-)
(eller vatten)
4 portioner bandpasta eller ris
salt
peppar

Skala löken och klyfta den
Skala morötterna och skär i bitar
Mosa vitlöken så de spricker och ta bort skalet
Hetta upp oljan i en gryta
Bryn kycklingen hastigt på medelvärme

Lägg i löken, morötterna och vitlöken
Rör om och fräs någon minut
Häll i vinägern, oliverna och vinet (vattnet). Rör om och lägg på lock.
Under tiden kokas pastan eller riset

Kycklingen skall puttra i 20-25 minuter, beroende på bitarnas storlek, och färgen på köttsaften, då du provsticker i köttet. Köttsaften skall vara ofärgad och klar.
Lyft upp kycklingen, morotsbitarna och löken på ett fat
Vispa i hop stekskyn i grytan.Späd med mer vatten, eller vin om så behövs. Är skyn för syrlig - ha i en nypa socker eller en skvätt grädde. Är den för lite syrlig - ha i en aning vinäger.

Lägg tillbaka kycklingen och grönsakerna i grytan.
Servera kyckling grytan och pastan/riset tillsammans med en grönsallad.

Smaklig måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar