torsdag 17 mars 2011

Grönsakssoppa med korn och rökt fläsk.

Denna soppa är utmärkt att värma sig med vintertid och kalla höstkvällar.
Kan med fördel tillagas dagen före, för då har alla smaker hunnit sätta sig.

4 portioner. 

1½ dl matkorn
2 gulalökar
2 små morötter 
2 stjälkar selleri
ca 400 g varmrökt sidfläsk
1 burk vita bönor eller cannellinbönor (ca 400 g)
2 liter vatten
2 msk konc grönsaksfond
1 tsk mejram
1 dl hackad persilja
olivolja, salt, peppar.

Skala och skär löken i cm-stora bitar.
Skala och skär morötterna på längden, skär dem sedan i tunna halvmånar.
Skär sellerin i tunna strimlor.

Skär bort svålen från fläsket och lägg åt sidan. 
Skär fläsket i cm stora tärningar.
Häll av och skölj bönorna.

Koka upp vatten, fond, fläsktärningar, svål, matkorn, lök, grönsaker, bönor, mejram i en stor kastrull. 
Låt koka under lock i ca 15 minuter. 
Lyft därefter upp svålen och kasta den.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med persilja.

Serveras gärna med grovt bröd, och kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar