Denna soppa är utmärkt att värma sig med vintertid och kalla höstkvällar.
Kan med fördel tillagas dagen före, för då har alla smaker hunnit sätta sig.
4 portioner.
1½ dl matkorn
2 gulalökar
2 små morötter
2 stjälkar selleri
ca 400 g varmrökt sidfläsk
1 burk vita bönor eller cannellinbönor (ca 400 g)
2 liter vatten
2 msk konc grönsaksfond
1 tsk mejram
1 dl hackad persilja
olivolja, salt, peppar.
Skala och skär löken i cm-stora bitar.
Skala och skär morötterna på längden, skär dem sedan i tunna halvmånar.
Skär sellerin i tunna strimlor.
Skär bort svålen från fläsket och lägg åt sidan.
Skär fläsket i cm stora tärningar.
Häll av och skölj bönorna.
Koka upp vatten, fond, fläsktärningar, svål, matkorn, lök, grönsaker, bönor, mejram i en stor kastrull.
Låt koka under lock i ca 15 minuter.
Lyft därefter upp svålen och kasta den.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med persilja.
Serveras gärna med grovt bröd, och kall öl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar